Een openluchtvertoning in Bunkeya |
In dit sensibilisatieproject stonden drie instrumenten centraal : de documentaire 'Fighting the Silence', de fiets en natuurlijk een gemotiveerde ploeg fietsers.
Fighting the Silence
De documentaire 'Fighting the Silence/Combattre le Silence' is speciaal gemaakt om zowel slachtoffers als hun omgeving aan te zetten om het taboe rond verkrachtingen te doorbreken. De documentaire toont gewone mannen en vrouwen die strijden om een samenleving te veranderen die zich vandaag de dag eerder tegen de slachtoffers keert dan de verkrachters te vervolgen. De overlevenden van verkrachtingen én hun families getuigen openlijk over wat hen is aangedaan en de gevolgen die ze ervan ondervinden. Op deze manier geven ze een stem aan duizenden anderen die er nog voor kiezen om zich te hullen in stilzwijgen eerder dan te riskeren dat hun eigen families en hun eigen gemeenschap hen de rug toekeert.
Voor meer info over de film: http://www.fightingthesilence.com
Fighting the Silence from IFproductions on Vimeo.
Na de film kreeg het publiek de kans om zelf ook het woord te nemen. Mensen konden hun emoties ventileren, vragen stellen, hun mening geven over oorzaken, gevolgen en oplossingen,... Op deze manier hebben we we de gemeenschappen gestimuleerd om al een eerste keer de stilte te doorbreken, een basis waarop de mensen zelf later kunnen verder bouwen.
Om af te sluiten informeerden we de gemeenschappen telkens over welke acties ondernomen moeten worden in geval van sexueel geweld opdat het slachtoffer zowel op medisch, psycho-sociaal als op juridisch vlak goed opgevolgd en begeleid kan worden.
De fiets
Gezien de slechte staat van de wegen in de regio rond Luena én bij gebrek aan een telefoonnetwerk, radio of TV, zijn de gemeenschappen er – zeker in het regenseizoen – totaal geïsoleerd van de buitenwereld. De fiets is er bijgevolg het belangrijkste vervoermiddel. Voor personen, goederen, maar in dit geval dus ook voor onze sensibilisatiecampagne. Met de tweewieler konden we relatief gemakkelijk gemeenschappen bereiken die normaliter verstoken zijn van informatie.
Door ons te verplaatsen met de fiets verkleinden we ook de fysieke en mentale afstand tot de gemeenschappen die we doorkruisten. Op de fiets leg je namelijk makkelijker contact met de mensen die je ontmoet.
Op deze manier zetten we ook het belang van de fiets in rurale gebieden en de opportuniteiten die deze biedt in de kijker.
De ploeg
De ploeg vrijwilligers bestond uit een gemengde groep: 6 Congolezen, 2 Belgen en 1 Canadees; 5 mannen en 4 vrouwen.
Vlnr: Léah, Jolie, Cyrille, Sandra, Guy, César, Magie, Papa Ngoy, Jean-Philippe (Foto: JP Marquis) |