Fietskaravaan tegen sexueel geweld in Katanga

De NGO's Kanyundu en REFED (Réseau Femme et Développement) hebben in september 2011 een fietskaravaan tegen sexueel geweld op vrouwen in het Noorden van Katanga georganiseerd. Onze voornaamste instrumenten waren: de documentaire 'Fighting The Silence/Combattre le Silence', de fiets en een gemotiveerde ploeg fietsers. Voor een multimediale samenvatting, klik door naar de filmpjes, radio-interviews en fotos. Voor een uitgeschreven verslag, klik hier en hier. Voor alle andere informatie, surf door deze blog!


Les ONG Kanuyndu et REFED (Réseau Femme et Développement) ont organise le mois de septembre 2011 une caravane-vélo de sensiblisation contre la violence sexuelle faite aux femmes au Nord du Katanga. Les instruments: le documentaire 'Combattre le Silence', le vélo et des cyclistes motivés. Pour toutes informations: voir http://velovsviolfr.blogspot.com.


zondag 21 augustus 2011

Mukoma: generale repetitie


Vrijdagavond hebben we in Mukoma, een dorp in de brousse op een 30 km van Lubumbashi, een soort generale repetitie gehouden. Na heel wat demarches om fatsoenlijke mountainbikes te versieren (merci Nissim en Philip), zijn we rond 16u op de fiets gesprongen om rond 17u45 in Mukoma toe te komen, waar ons een warm welkom wachtte. Ik zelf ben wel drie keer op de mond gekust door een overenthousiaste 'papa' die er maar niet aan uit kon dat er plots een ploegje fietsers in reflecterende outfit (merci Fietswerkgroep VUB!) op zijn erf stond. Minstens 2 keer teveel dus :-)


Van de tarmac

naar de stofbaan
Ineke in VUB-outfit :-)

Met dank aan Philip voor de fiets!


Na een vergadering met de voorzitters/sters van de lokale verenigingen, hebben we rond 19u eindelijk de film kunnen starten. Er was wat minder volk dan verwacht, het wat late uur en de koude temperaturen speelden duidelijk parten. Maar de 50 aanwezigen hebben de film toch aandachtig gevolgd.

Tijdens het debat achteraf, zijn de uitstekende animatoren Jolie en Maguy (die er in september ook bij zullen zijn) erin geslaagd om de mensen aan de praat te krijgen. Zelfs de vrouwen hebben de moed gevonden om zich uit te spreken over het onderwerp, wat niet evident is. Op deze manier heeft de gemeenschap toch al een eerste keer de stilte doorbroken rond dit taboe-onderwerp. 

Maguy en Jolie
... ook in VUB-outfit


De volgende ochtend hebben we nog een debriefing gehouden met enkele mamans, die de wens uitdrukten om nog eens terug te komen voor zij die de film gemist hebben. Zullen we proberen in oktober, als we terug zijn van het binnenland.
Vrouwen onder elkaar :-)

 Met veel dank aan onze gastheer en -vrouw, de joviale en dynamische Pierre en zijn vrouw Agnes, die we geëerd hebben met een fietshesje van het Brussels Gewest! 
Agnes, voorzitster van de lokale coöperatieve en haar man Pierre, voorzitter van de NGO

Geen opmerkingen:

Een reactie posten