Fietskaravaan tegen sexueel geweld in Katanga

De NGO's Kanyundu en REFED (Réseau Femme et Développement) hebben in september 2011 een fietskaravaan tegen sexueel geweld op vrouwen in het Noorden van Katanga georganiseerd. Onze voornaamste instrumenten waren: de documentaire 'Fighting The Silence/Combattre le Silence', de fiets en een gemotiveerde ploeg fietsers. Voor een multimediale samenvatting, klik door naar de filmpjes, radio-interviews en fotos. Voor een uitgeschreven verslag, klik hier en hier. Voor alle andere informatie, surf door deze blog!


Les ONG Kanuyndu et REFED (Réseau Femme et Développement) ont organise le mois de septembre 2011 une caravane-vélo de sensiblisation contre la violence sexuelle faite aux femmes au Nord du Katanga. Les instruments: le documentaire 'Combattre le Silence', le vélo et des cyclistes motivés. Pour toutes informations: voir http://velovsviolfr.blogspot.com.


zondag 14 augustus 2011

VelovsViol-fietsen worden in stelling gebracht

Zoals je op deze blog al hebt kunnen lezen, is één van de voornaamste instrumenten die we gebruiken de fiets. Niet alleen is de fiets het voornaamste vervoermiddel in de brousse, deze laat ons ook toe om gemeenschappen te bereiken die anders relatief geïsoleerd leven en dus niet makkelijk bereikt worden door sensibilisatiecampagnes. Daarenboven verkleinen we de fysieke en mentale afstand tussen onszelf en de mensen die we onderweg ontmoeten ook gevoelig door ons met de fiets te verplaatsen, wat het onderlinge contact vergemakkelijkt. Met de fiets ligt ons 'reisritme' ook lager, zodat we de lokale context langzamer op ons kunnen laten inwerken, we deze beter kunnen vatten.

Deze keuze voor de fiets maakt dus wel dat we 10 fietsen nodig hebben. De kwaliteit van de fietsen die hier te koop zijn, is echter twijfelachtig. Alhoewel de lokale fiesters/transporteurs die we in grote getale zullen tegenkomen in het binnenland hier makkelijk tot 150 km per dag mee afleggen, met ladingen tot 200 kg (etenswaren, houtkool, vaten, stoelen, je kan het zo gek niet bedenken of men vervoert het wel met een fiets), durven we betwijfelen of onervaren muzungu's op deze fietsen het traject ongeschonden kunnen afleggen :-)Gelukkig heeft het Fietenatelier te Mol (dat via de samenwerking tussen ACV Kempen en CSC Katanga de Association de Réparateurs de Vélo de la Katuba steunt) ons een enorm grote dienst bewezen door ons 10 fietsen (mountainbikes) gratis en voor niets ter beschikking te stellen!

De fietsenmakers in Mol zijn deze fietsen in orde aan het maken om ze tegen het einde van deze week op te sturen naar Lubumbashi.


Van harte bedankt hiervoor! Aksante sana!

Meer info over het Fietsenatelier te Mol via http://www.fietsenatelier.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten